Ако подозирате, че вашето дете ...

наркотициАКО ПОДОЗИРАТЕ, ЧЕ ВАШЕТО ДЕТЕ ВЗИМА НАРКОТИЦИ
 

Това, че Вашето дете е взимало или експериментирало с наркотици, все още не значи, че то е “наркоман” и че е зависимо от наркотици, но обезателно ВИЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ТОВА!

Обяснете на детето си, че и при най-малки съмнения за употреба на наркотици то ще бъде тествано. Това не е недоверие! Контролът на поведението на детето в разумни граници е законно право и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на родителите. Детето Ви трябва да разбере това и че с тези тестове не може да се скрие от родителите и близките употребата на наркотични вещества.

Но ако подозирате, че Вашето дете взима психоактивни вещества, не му четете морал, не го заплашвайте или наказвайте! 

Установете факта за употреба на наркотици с помощта на тест. Такива тестове има във всяка аптека. И струват колкото кутия цигари. Има тестове за всякакви вещества - експресни тестове за откриване на психоактивни вещества в урина и комбинирани тестове за откриване на психоактивни вещества в слюнка. С наркотеста можете достоверно да си отговорите на въпроса „Дошла ли е бедата у дома?” и анономно да докажете употребата на наркотици или да отхвърлите Вашите съмнения. В домашни условия лесно ще получите резултат, като следвате указанията от опаковката. Има дори тест-ленти за установяване на фалшификация на уринен тест за наркотици.

Вие нямате вина за това, че Вашето дете е експериментирало с разни субстанции и поведение. Обаче само Вие носите отговорността дали детето Ви ще продължи и ще стигне до фаза системна злоупотреба или зависимост от тези вещества.

Затова трябва да познавате фактите и те да Ви бъдат ясни.