Да се хванем за ръце и да кажем НЕ

Да се хванем за ръце и да кажем НЕ

На 26 юни МКБППМН  отбеляза Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и наркотрафика с ученическо надиграване под наслов „Да се хванем за ръце и да кажем НЕ“.  Инициативата е част от превантивната дейност Местната комисия и  има за цел да привлече общественото внимание към опасностите и вредите от употребата на психоактивни вещества и повиши обществената сензитивност и  нетърпимост към употребата на наркотици от деца и младежи. Търсен ефект е и насърчаване на интереса на младите хора към активен, здравословен начин на живот и на уменията им за сътрудничество и смислено запълване на свободното време.

Каузата събра всички професионалисти, работещи с детски танцови състави  на територията на община Панагюрище:

  •  Мария Шангова, хореограф на представителен танцов състав „Тангра“ при сдружение с нестопанска цел „На орището“ – с. Попинци;
  •  Мария Бензарова , с три танцови формации  - танцов състав „Бътава“ от с. Бъта, танцов състав „Звънче“ от с. Оборище и мажоретен състав при СУ „Нешо Бончев“;
  •  Елеонора Найденова - ръководител на  ТС „Панагюрско съкровище“ към ЦПЛР – Панагюрище;
  •  Петър Немски и малките възпитаници на танцовата му школа „Балканджии“ 

Неслучайно от местната комисия сме избрали точно надиграване в народен ритъм. Всеизвестна е магическата мощ на българското хоро – увличащата силна позитивна енергия, способността да вълнува и пречиства душите,  да обединява и сближава хората, да руши граници и предразсъдъци, да генерира съзидание и любов.

От дълго време  е тревожна тенденцията да нараства употребата и разпространението  на алкохол, цигари и други психоактивни вещества сред децата и младежите. Напоследък се увеличава и процентът на синтетичните наркотици, които създават твърде рискова среда за подрастващите. Вещества, които се продават като “природни” или “естествени” като канабиса, могат да са обработени с различни химически вещества, криещи висок риск за здравето. Закупено на улицата, няма как да се знае чистотата и силата на наркотичното вещество  и предозиране е твърде възможно.

Проявата започна в 17.00 часа на площад „20 Април“ с приветствие от Зам. Кмет на община Панагюрище и Председател на МКБППМН г-жа Галина Матанова.  Събитието протече в три кръга, през които участниците се представиха с танц по избор, измисляха послания, в които изразиха отношението си към употребата на психоактивни вещества и показаха колко са добри в играта на ръченица.

С музикални изпълнения се включиха и възпитаниците на Стоил Атанасов – Габриела Спасова и Глория Щрангова. Бяха предвидили подаръци за всички участници, призове „Най-….“ за всеки от съставите и информационни материали за всички присъстващи.

От местната комисия напомняме, че колкото повече се мълчи по проблемите на  употребата на наркотици в семейството и училището, толкова повече се чува изкусителния глас на улицата.

"Да кажеш НЕ понякога е истинско предизвикателство, нали? Едно НЕ може да те раздели с приятел, дори с любим човек. Да кажеш НЕ те прави различен, а често след това и отхвърлен. Но да се противопоставиш и да кажеш НЕ на дрогата означава да кажеш ДА на себе си и на живота! Скъпи приятели, ние, децата от ПФТС "Тангра" ви призоваваме :нека кажем смело НЕ на злото, което е около нас, нека ясно му заявим, че го познаваме, че сме чували за него, и че то не е по-силно от нас.

То не е по-силно от теб!

Нека музиката бъде нашето опиянение, нека ритъмът да бъде нашата наслада, нека танцът бъде нашето вълнение! Нека бъдем себе си във всеки един момент, защото най-красивото нещо, което имаш за цял живот, си самия Ти!"

Ето и снимки от събитието