"Ден на отворените врати" в Районен съд и Районна прокуратура град Панагюрище

На 24-ти април , в Районен съд и Районна прокуратура – гр.Панагюрище се проведе „Ден на отворените врати”. Инициативата се организира за шеста поредна година в Панагюрище и е заложена в годишната програма за дейността на Висшия съдебен съвет .Тя е насочена към популяризиране дейността на съда с цел постигане на по-добра информираност и прозрачност при осъществяване на съдебната дейност. В препълнената  зала „ЮГ” на Панагюрския Районен съд   присъстваха ученици и учители от  ОУ „Проф.Марин Дринов” ,ОУ”20-ти април”, СУ”Нешо Бончев” и ПГИТМТ.

 

На срещата присъстваха районният прокурор Красимир Танев , началникът на  РУП Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков , Мария Калпакова , секретар на МКБППМН, председателят на Районен съд – Панагюрище  съдия Снежана Стоянова, съдия Дияна Стателова,  административният секретар в панагюрския съд  Радостина Юрукова. Учениците и гостите в залата бяха запознати със структурата на съдебната система, работата на съдиите, прокурорите и полицията.

На финала ученици представиха симулативен наказателен съдебен процес. В ролята на съдия, прокурор, защитник и обвиняем изключително успешно се превъплатиха Стоил Узунов, Валентин Филин, Илия Немигенчев и Диана Иванова. С помощта на съдия Стателова те бяха подготвили и пресъздадоха забавни ситуации, случвали се през годините в съдебната зала.

Организаторите пожелаха на учениците никога да не им се налага да застават на мястото на подсъдимия.